ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Како децата донесуваат одлуки за тоа кој ќе го сакаат а кој не?
  Како децата донесуваат одлуки за тоа кој ќе го сакаат иакој не?

  Како децата донесуваат одлуки за тоа кој ќе го сакаат а кој не?

  Бебињата имаат свој таен систем кој им кажува на кого треба да му веруваат а на кој треба со плач да им возвратат.

  Бебињата го решаваат тоа со помош на носот. Секој мирис што мириса се споредува со мирисот на мајките и татковци, бидејќи тие се мирисите што ги знаат од првиот ден и на кои им веруваат. Кој не го положи овој тест, ќе го растера со крик со пораката: “Бегај!”

   

  На овој тест, дури и бабитеи дедовци лесно би можеле да паднат. Но, не мора да се грижат ниту родителите, ниту навредените баби и дедовци.

   

  Подобар вид повеќе дружење

  Штом се подобри и изоштри видот на детето за проценка на “опасни” и “безбедни” луѓе, сè повеќе ќе биде важно што детето гледа на  лицето на новодојденецот – ќе го привлече насмевка. Тие ќе ги сакаат веселите и пријателски лица, и тие ќе им бидат повеќе доверливи. Исто така, бебето ќе почне да следи како реагираат неговите родители на другите. Ако сте скептични и воздржани и детето ќе се повлече. Ова ќе биде особено изразено околу 8 месеци од животот кога стравот од странци ќе почне да се развива.

  Стравот од странци се јавува околу 8от месец

  Развојот на овој страв е очекувана фаза во воспитување во детето. Тогаш треба да бидете смирени и да имате трпение. Не го присилувајте детето или против негова волја да го дадете кај некој во раце ако детето плаче и одбива. Со тоа, ја разрушувате довербата на вашето дете во вас како најбезбедно засолниште. Со текот на времето, вашето дете ќе може да го надмине стравот од своите соседи, тетки или пријатели, а вие ќе бидете во можност да се смеете на овие ситуации.