ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Како детето може да научи да си игра самостојно?
  Како детето може да научи да си игра самостојно?

  Како детето може да научи да си игра самостојно?

  Детето кое поминало 18 месеци живот треба полека да стекне способност да си игра само одредено време без ваша помош. Но, ако тоа не е случај, и вие сте во улога на главниот забавувач, без кој неможе ни секунда, тогаш е време да се сменат тактиките. Еве неколку корисни совети …

   

  Детето и самостојното играње

  Далеку од тоа дека треба да ја избегнувате играта со децата, бидејќи преку неа тие учат нови работи и вештини, но сигурно треба да има и време кога детето мора само да си игра за да можете да направите некоја друга работа или да одморите. Се разбира, имајте во предвид дека детето мора постојано да биде под контрола, односно мора да сте во иста просторија.

   

  Еве неколку интересни совети за тоа како да се постигне ова …

  1. Започнете со играта пред да ја запчнете вашата работа – Важно е да ја започнете играта и да потрошите најмалку 15-20 минути во играта, пред детето да добие доволно самодоверба и да влезе во играта за да може да продолжи без вас. Кога сакате да се извлечете од играта по некое време, немојте да бидете премногу забавни, туку играјте одделно покрај детето. Децата до три години во секој случај играат самостојно и едноставно копираат и имитираат работи што ги правите.

   

  2. Пофалете ги- Кога детето игра само некое време, пофалете го. На пример: “Како убаво си играш со куклите!” Или “Како ја изградивте оваа куќа убаво”. На овој начин, ќе добиете стимулации за продолжување на играта. Но, не ги прекинувајте во средината на играта, бидејќи ќе го фрлите фокусот назад кон себе, а не го сакате тоа. Направете го тоа кога постои можност за тоа или кога е завршена самостојната игра.

   

  3. Време за прилагодување – Ако детето не е навикнато да си игра само, не очекувајте веднаш да се адаптира. Започнете со оддалечување од играта за две до три минути и продолжете со овие потези со текот на времето. Во ова време, барем за неколку минути, вршите ги задачите што треба да ги направите. Секое дете е различно, некои деца ќе се навикнат побрзо, некои поспоро.

   

  4. Посебна игра или играчка за индивидуална игра – Имајте посебна играчка со која сака да игра и со која може да игра самостојно, без ваше водство и помош.