ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Како фетусот реагира на расположението на мајката?
  Како фетусот реагира на расположението на мајката?

  Како фетусот реагира на расположението на мајката?

  Бебето во стомакот го слуша срцето на неговата мајка, но, исто така, добива сигнали за нејзината ментална состојба …

  Како расте фетусот, постојано прима пораки од неговата мајка. Не само што ги слуша отчукувањата на срцето на мајка си или музиката што таа ја слуша покрај стомакот, туку и прима хемиски сигнали преку плацентата. Во една нова студија објавена во списанието Психолошка наука, се забележува дека фетусот прима сигнали за менталната состојба на мајката. Ако мајката е депресивна, оваа состојба исто така влијае на тоа како бебето ќе се развие по породувањето.

  Во изминатите децении, истражувачите откриле дека средината во која плодот се развива е од огромно значење. Така, на пример, пушењето и пиењето алкохол може да има катастрофален ефект. Сепак, постојат многу скриени последици – така што калифорниските истражувачи се занимаваа со менталната состојба на бремените жени и ги следеа оние кои се депресивни. Се разбира, децата чии мајки беа здрави пред и по раѓањето на детето беа најдобри. Сепак, интересно е што на второто место се прогресивни бебиња чие расположение на  мајките не се менувало– односно  биле здрави или депресивни и пред и по породувањето.

  Развојот на бебето најмногу го успорува промена на животната средина, покажа студијата. Така, лошо напредувале оние бебиња чии мајки се депресивни, но – на изненадување на истражувачите – и чии мајки го подобрија нивниот ментален статус по породувањето, се слабо напредни.