ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Како можам да препознаам кога детето е подготвено да ги учи буквите?
  Како можам да препознаам кога детето е подготвено да ги учи буквите?

  Како можам да препознаам кога детето е подготвено да ги учи буквите?

  Децата кои прават разлика помеѓу цртежите и пишаните зборови, и, иако не можат да читаат, можат да препознаат кога  зборот е погрешено изговорен,тогаш тие се подготвени за учење.

   

  Пред одењето на  училиштето, детето треба да знае како да чита и да пишува. Вообичаена практика е детето да почне да ги учи овие вештини околу петтата година. Новото истражување спроведено во САД укажува на различни резултати. Деца кои разликуваат едноставни цртежи од пишан збор би можеле да бидат подготвени за претходно читање лекции.

   

  Дали децата треба да научат да читаат и пишуваат пред училиште?

   

  Од најраната возраст тие имаат вештини за читање

  “Врз основа на резултатите, се чини дека уште на рана возраст може да се утврди кои деца  добро напредуваат во однос на писменоста и вештината на читање, а на кои треба да им се даде повеќе време”, објаснува Ребека Треиман, професор по психологија на развојот на децата на Универзитетот Вашингтон во Сент Луиз и еден од авторите на независни студии. Таа додаде дека истражувањето кое наскоро ќе биде објавено во Child Development покажува дека децата изненадувачки рано покажуваат знаење за основите на пишувањето.

   

   

  Од третата година можат да учат да читаат

  Студијата испитала 114 деца на возраст од 3 до 5 години. Ниту едно дете кое се испитувало немало формално предавање за читање или пишување. Во првиот тест еден од истражувачите го прочитал пишаниот збор. Потоа, едно девојче го прочитало истиот збор погрешно. На пример, кога зборот куче се чита како кученце, многу деца ја забележале разликата. Сличен тест кој ги вклучува цртежите покажа дека децата почесто рекле дека девојчето била во право кога бил користен друг збор. Истражувачите веруваат дека до ова доаѓа  затоа што децата кои не можат да читаат се уште разбираат дека пишаниот збор претставува една јазична единица, за разлика од цртежите.

   

  Кои вештини се потребни за да му помогнат на детето да учи да чита и пишува?

  Таквите резултати можат да се променат кога децата ќе почнат да учат читање. Сега децата учат да читаат со просекна  5 години, но експертите веруваат дека  треба да се тестираат деца на 3-годишна возраст да се види дали  нивните јазични вештини се доволно развиени за да се започне порано.

   Пратете го вашето дете

   “Правото време за учење бројки и букви е многу индивидуално. Најдобро е да го пратите  вашето дете и да се види кога тие сами појавуваат интерес”, вели психологот Мартин Гајски. Иако а возраста од пет најчесто се наведува како време кога децата треба да почнат да учат броеви и букви, кај  некои деца интересот за учење се јавува многу рано, или касно.