ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Актуелно   >  Како настанал велигденскиот зајко?
  Како настанал велигденскиот зајко?

  Како настанал велигденскиот зајко?

  Исто како што дедо мраз го симболизира Божик, така Велигденскиот зајко со кошница полна со разнобојни  јајца, нè потсетува на Велигден.

  Оригиналниот Велигденски зајко најверојатно е поврзан со паганскиот фестивал на рамноденица, кој некогаш му претходел на Велигден. Саксонците го посветија месецот април на прославата на нивната божица на пролетта и плодноста, која, не случајно, се вика Истер. Светото животно на Истер е зајак, бидејќи ова животно е еден од најчестите симболи на плодност и преродба.

  Обоените јајца кои го носи денешниот Велигденски зајкоимаат уште повеќе античко потекло. Јајцата веќе долго време се поврзуваат со плодноста и пролетерските фестивали – толку долго, всушност, што не можс прецизно да се одредат корените на овие обичаи. Античките Грци и Римјани ги користеле јајцата на фестивалите кога ги славеле нивните воскреснати богови. Јајцето е исто така истакнато во ритуалите на еврејските празници, и кај  оваа нација пржени јајца и денес го имаат своето место на празничната трпеза, како важен симбол на пролет и преродба.

  Научниците веруваат дека спојувањето на зајаците и јајца за Велигденските празници може да има пагански корени од почетокот на новата ера. За време на пролетта, кога денот и ноќта се со иста должина, зајакот беше идентификуван со божицата на Месечината, а јајцето со богот на Сонцето. Со спојување на овие два симболи, нешто како Јин и Јанг . Следниот историски запис за зајак и јајца се појавува во почетокот на 16 век во Германија. Таму, децата со нетрпение го чекаа доаѓањето на “Oschter Haws-a”, зајак кој на велигденското утро положува фарбани јајца. Овој германски обичај е префрлен во Америка од почетокот на деветнаесеттиот век, најверојатно придружуван од германски имигранти, од кои многумина се населиле во Пенсилванија. Во светот во изминатите 200 години, “Oschter Haws-a”, “Easter Bunny“”станаа најголем комерцијален симбол на Велигден.