ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Како правилно да го исчистите носот на вашето бебе
  Како правилно да го исчитите носот на вашето бебе

  Како правилно да го исчистите носот на вашето бебе

  Како правилно да го исчистите носот на вашето бебе

  · За секоја ноздрва не ви треба повеќе од еден милилитар физиолошки раствор, а кај бебиња од првиот месец доволно е пола милилитар.
  · Срвтете го главчето на бебето од страна, на тој начин ќе го избегнете слевањето на поголемата количина на раствор низ грлото до почеток на душникот. Тоа може да предизвика непотребно кашлање на бебето.
  · Доколку бебето е свртено од лева страна, испирајте ја десната ноздрва и обратно. Физиолошкиот раствор од шприц ставете го во носете нежно и полека.
  · Направете пауза од триесет секунди помеѓу испирање на левата па потоа на десната страна.
  · Во случај бебето да се закашла, подигнете го и полека свртете го на стомак со главата благо свртена надолу. За кратко, ќе се врати во нормална состојба.
  Ако бебето е затнато во носот подолго време, може да се јават и последици во вид на воспаление на средното уво (ототис) и болки во грло. Изводниот канал на средното уво, се отвараат на место каде што носот продолжува кон грлото. Штом е носост подолго време запушен, доаѓа до запушување на средното уво.
  Детето кое има воспаление на средното уво е плачливо, вознемирено, не јаде. Дијагнозата се поставува исклучително со отоскопски преглед бидејќи лекарот единствено така може јасно да види дали се работи за воспаление или не.