ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Како знаете дали вашето дете ќе внесе доволно храна?
  Како знаете дали вашето дете ќе внесе доволно храна?

  Како знаете дали вашето дете ќе внесе доволно храна?

  Во извештајот на порталот New Parent, експертите се согласуваат дека децата – бебиња, мали деца и деца од предучилишна возраст –  знаат најдобро!

  Правилната исхрана е од суштинско значење, особено во детството, бидејќи тоа е поврзано со развојот на мозокот, па дури и ментална стабилност на детето. Затоа, премалку внесувањето на храна може да доведе до тоа дека детето е неухрането. Од друга страна, премногу храна може да биде причина за почетокот на појавата на дебелината во детството.

   

  “Децата не треба да учат колку да јадат”, пишува Елен Бијан, регистриран диететичар, автор на книгата “Библијата храна за бебиња”. “Но, вие треба да ги подржувате покажувајќи им како да го препознаат чувството на глад и ситост, така да ги храните кога ќе бидат гладни и ќе им дозволите да престанат да јадат кога ќе укажуваат на чувство на ситост.”

   

  Ако некогаш ја проверите етикетата на податоци за хранливи вредности на преработена храна што сте ја купиле, ќе видите дека податоците за калорична и хранливи вредности се базираат на диета од 2000 калории. Иако може вие да ја изедете предложената количина, истиот дел не може да биде соодветен за вашите деца. Имајте на ум дека калориите на вашето дете се многу различни од вашите.

   

  Обрнете внимание на фактот дека помалите деца имаат потреба од мали и чести оброци. На пример, бебињата брзо се заситуваат. Тие имаат мал желудник и брзо се заситуваат. Ова значи дека ако детето ја врти главата, тој веќе е најдено и не го присилувајте да јаде уште една лажица.

   

  Наместо тоа, хранете го кога покажува знаци на глад и престанете со хранење кога ќе ја сврти главата. Како што детето расте, почнува да јаде повеќе и го продолжува времето помеѓу хранење, додека, конечно, детето е во можност да се храни во редовни времиња за јадење.

   

  Голем дел од порциите се разликуваат во зависност од возраста на вашето дете, но имајте на ум дека ова не е единствениот фактор кој треба да се има во предвид. Како што е наведено во порталот “Healthy Children”, возраста, апетитот и активностите на игра играат улога во одредувањето на соодветната порција што треба да им се послужи на децата.

   

  Да се ​​осигурате дека детето ја добива храната што му треба, принесете му на менито здрава храна, наместо да го храните со шеќери и празни калории.