ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Практични Мајки   >  Кога да се направи првиот ултразвучен преглед на колковите
  Кога да се направи првиот ултразвучен преглед на колковите

  Кога да се направи првиот ултразвучен преглед на колковите

  Кога е првиот ултразвук на колковите на бебето?

  Првиот ултразвучен преглед на бебешките колкови треба да ги направи ортопед во првите три месеци од животот, со цел да се утврди навреме дали колковите се “зрели”. Имено, колковите се развиваат за време на бременоста, а секое движење на ногата што го прави бебето ги продлабочува чашките. Ако чашките на бебето не се доволно длабоки, главата на бутната коска не може добро да легне и може да дојде до изчашување, а таквите колкови се нарекуваат “незрели”. Некои бебиња се раѓаат со делумно “зрели” колкови, но во следните три месеци со редовни вежби и правилно повивање, чашките успешно се  продлабочени.

   

  Како изгледа прегледот?

  Ултразвучниот преглед на колковите се врши со ставање на бебето на страна, прво на едената па од другата страна, со цел докторот да направи ултразвук. Прегледот трае многу кратко и добро го поднесува бебето.

   

  Што се прави ако се утврди дека колковите не се во ред?

  Ако на првиот ултразвучен преглед ортопедот открие дека колковите се “незрели”, ќе препорача да продолжите со широк повој и вежби, и ако степенот на деформитет е поголем, бебињата треба да носат ремени. Ортопедот ќе ви каже кога повторно да дојдете на контрола. Бебињата  ги развиваат колкови до 18 месец од животот, така што повеќето деца родени со “незрели” колкови подоцна немаат проблеми.

   

  Колку долго се носат ремени и дали е болно за бебето?

  Каишевите инаку се нарекува Павликов апарат. Ова се обични ремени кои ги фиксираат нозете во целосно проширена положба, така што главата на бутната коска подобро се вклопува во чашите. По неколку месеци, обично сите деца имаат многу добри колкови.

   

  Колку долго треба да се применува широк повој?

  Широко повивање (бебиња  се повиваат со две тетра пелени) ги прават нозете на бебето да бидат раширени во зглобот на колкот и се свиткани во колена. Оваа позиција  бебето ја зафаќа спонтано, и токму тоа е превенција од изчашени колкови. Педијатрите советуваат широк повив до првата ултразвучна контрола на колкот. Ако се покаже дека сè е во ред, можете да се префрлите само на пелени за еднократна употреба. Ако колковите на бебето се уште се “незрели”, ортопедот ќе ве советува да продолжите со широк пово