ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Кога е вистинско време да се воведе сувото овошје во храната на децата
  Кога е вистинско време да се воведе сувото овошје во храната на децата

  Кога е вистинско време да се воведе сувото овошје во храната на децата

  Кога е вистинско време да се воведе сувото овошје во храната на децата?

  Сувото овошје како кајсија и грозје, може да биде опасно за мали деца, бидејќи се работи за парчиња на овошје кои многу лесно можат да се залепат во грло и на тој начин да се оневозможи слободно движење на воздухот. Баш од таа причина на децата до четврта година треба да се избегнува да им се дава суво овошје.

  Суво овошје може да се даде на дете и порано до колку го припремете на следниот начин:
  – добро измијте го и ставете го во текот на ноѓќта да стои во вода. Следниот ден изцедете го и ставете го во блендер и добро изблендирајте.

  Исто така, овие така наречени благи грицки се иницијатори за оштетување на децките заби. Се лепат на забите и прават погодно тло за рамнотежа на бактерии.

  Ваквите бактерии прават киселини кои со тек на време ги уништуваат забните глеѓ и прават оштетување на забот.

  Ако се работи за деца постари од четири години, подсетет ги дека после јадење на суво овошје теба забите да се измијат, а ако за тоа во моментот нема услови, барем нека испијат чаша вода, со што би ги оттргнале остатокот од овошјето.