ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Актуелно   >  Кога е време за учење странски јазик?
  Кога е време за учење странски јазик?

  Кога е време за учење странски јазик?

  Колку јазици знаеш, толку вредиш – и не е далеку од вистината затоа што денес со македонскиот е сосема нормално да совршено знаеш англиски, но ако покрај тој не зборуваш совршено најмалку уште еден (по можност повеќе) светски јазик тоа е проблем.

  Кога ќе го прочитате сето ова, размислувавте за времињата кога го кршевте јазикот на училиште, учевте странски јазик, потполно непознат јазик. Сакате малку да му помогнете на вашето дете и да го запишете во училиште за странски јазик за да му помогнете кога тој ќе оди во основно училиште, да му биде полесно отколку на Вас. Ве мачи прашањето како вашето дете, кое едвај го зборува својот мајчин јазик, веќе почнува да учи странски јазик? Звучи неверојатно, но сега е вистинскиот момент за вашето дете да спика, да шпрека или да парла, бидејќи децата од таа возраст едноставно го апсорбираат јазикот. Колку порано ќе го запознаат другиот јазик, ќе им биде полесно да го учат.

  Кога е вистинското време?

  Тестовите покажале дека на почетокот на седмата година способноста на детето за јазик е веќе слаба, па затоа се смета за учење на странски јазик во предучилишна возраст – од 3 до 7 години е многу добро да се стимулираат мозочните клетки. Вештината на усвојување на странски јазици се губи многу рано – на возраст помеѓу 8 и 12 години, што е познато од секој што подоцна во животот се обидел да го научи странскиот јазик.

  Точниот ден, месец и час што би било идеално кога вашето дете ќе почне со учење на странски јазик не може да ви се каже, но истражувањата покажуваат дека ако говорот на детето е добро развиен, нема потреба да се чека почеток на основното училиште, за да почнат да учат странски јазик.

  Учете заедно

  Најпрво може да ви се чини дека учењето заедно значи дека и вие мора да го зборувате странскиот јазик што детето го учи. И без познавање на јазикот можете да го поддржите вашиот мал гениј и да учите заедно. Вие не треба да го зборувате течно странскиот јазик за да му помогнете и да го поддржите вашето дете. Постојат двојазични книги, играчки и други производи што може да ги научите.

  Користете го правилото “еден родител, еден јазик”! Ако зборувате друг јазик, зборувајте само на тој јазик со вашето дете, а вашиот партнер нека го користи својот мајчин јазик додека зборува со него. Во зависност од тоа кога ќе започнете, две години подоцна, вашето дете веќе ќе знае на кој јазик да разговара со која личност.Охрабрете го вашето дете да ги користи новите зборови што ги научило иако децата на рана возраст, често се многу срамежливи, па не сакаат да зборуваат на странски јазик од страв од грешки или потсмев.

  Каде да се запише детето?

  Денес повеќето видови детски градинки во нашата држава имаат програма за изучување на странски јазици, од кои повеќето се англиски или германски. Ова е добар начин на учење на јазик, бидејќи тоа се случува во време кога детето е веќе во градинка и не бара дополнително време што ќе биде потрошено, да се шетате до курсот во специјализирано училиште за странски јазици. Предност е и тоа што учењето јазик се одвива во познат простор, меѓу добро познатите наставници, така што на детето нема да им треба дополнително време за да се запознаат и да се адаптираат. Често непозната средина може негативно да влијае на дете кое потоа се плаши или се срами да зборува на странски јазик.

  Ако сакате  интензивно учење за вашето дете, можете да го запишете во двојазична градинка каде што секој ден го користи странскиот јазик што детето го учи преку другарска игра.

  Учењето исто така може полесно да се обиде да го поврзете вашето дете со лица на кои странскиот јазик им е мајчин. Ако сте во можност ангажирајте лице што зборува странски јазик или упишете се на курс во кој и мајките и децата зборуваат заедно на јазикот за кој сте заинтересирани. Ова е единствена можност повторно да се вратите во училницата. Зашишете се на курс за странски јазик и заедно со вашето дете полека запознавајте се и откријте го новиот јазик,збор по збор.