ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Кога и како се прави аминосинтеза
  Каде и како се прави аминосинтеза

  Кога и како се прави аминосинтеза

  Каде и како се прави аминосинтеза

  Генетската аминосинтеза се прави помеѓу 16-18 недела од бременоста. Со овој преглед се утврдува дали кај плодот постојат хромозомски аномалии. Од денот кога жената дознала дека е бремена кај неа се менуваат моментите на среќа но и страв. Дали ќе биде се во ред со бременоста , дали бебето ќе биде здраво, како ќе заврши породувањето? Важно е редовно да се посетува гинеколог и да прават неопходните контроли. Помеѓу низата на методи со кои се контролира здравјето на плодот е и аминосинтезара. Доколку аминосинтезата е вреќа – простор исполнет со имонска течност (плодова вода) во која плодот практично плови, тогаш аминосинтезата претставува интервенција со која гинекологот под контрола на ултразвук зема одредена количина на таа течност (18-20 милилитри) и истата се испраќа на генетска анализа. Ова испитување се прави од 16-18 недела од бременоста. Низ анализа на бројот на структура на хромозоми, добиваме одговор дали постојат хромозомски аномалии и не. Трудницата ја носи одлуката дали да прави аминосинтеза или не и тоа заедно со партнерот – со совет на лекарот, вклучуваат и конзилиум за фетална аномалија. Одлуката не е едноставно да се донесе, па поради тоа за трудниците многу е важно да добијат информација од својот гинеколог за сите детали кои се однесуваат на самата интервенција.