ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Практични Мајки   >  Кој е шеф, Вие или бебето?
  Кој е шеф

  Кој е шеф, Вие или бебето?

  На едниот крај од спектарот се родителите, кои се целосно подредени на бебето, неговите потреби и желби, и се инсистира на интензивен физички контакт (лулање на бебето во марама, спијат во ист кревет, носење во раце континуирано), хранење на барање, скокање на индикацијата плач …

  На другиот крај се родители кои очекуваат да имаат бебе кое ќе се вклопи во реалниот свет, да спие во одредено време да се јаде по одреден распоред, да плаче додека само не се смири, да не се земе во свои раце кога е наспиено и сито …

  Мајките и татковците кои ги држат овие екстреми се прилично ретки, а сите други балансираат некаде помеѓу нив, обидувајќи се подобро да одговорат на бараната улога во која се нашле.

   

  Правилото е дека нема правила

  Дури и истражување од страна на водечките светски експерти, а направено од илјадници, не е од голема помош. Едно покажа дека бебињата кои го диктираат ритамот на семејството се посреќни, подобро спијат и плачат поретко, додека другите истражување покажа дека децата на родителите кои инсистираа на ред и дисциплина, не се будат во текот на ноќта и имаат побрз напредок.

  Без оглед на истражувањето, беше откриено дека бебињата до три месеци, ниту еден од овие пристапи сам по себе не ги дал посакуваните резултати, не затоа што бебето се обидува да ја наметне својата волја, туку затоа што на несвесните активности на бебето не може да се влијае.

   

  Бебињата се разликуваат, како и ние

  Тоа што некои родители ќе му дозволат на бебето да биде шеф, а други инсистираат на адаптација кон реалниот свет, не значи дека било кој од нив греши, или дека едните се подобари од другите родители. Постои само еден правилен пристап кон родителството, бидејќи и ние сме исти, ниту сите бебиња се исти, но сигурно е дека за секој од нив треба многу љубов, грижа и чувство на сигурност.

  Некои бебиња изгледаат среќни и задоволни само ако по цел го лулате во раце, му зборувате и пеете за нив, бидејќи тие едноставно се жедни за допир, но има и такви кои сакаат рутина и важно им е само да се наспани, најдени и суви. Тоа не е нешто што може да се превиди, па дадете му на бебето токму она што му треба.