ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Кој го одредува полот на бебето?
  Кој го одредува полот на бебето

  Кој го одредува полот на бебето?

  Полот на бебето, вечна дилема ?!

  Вие и вашиот партнер давате по половина од материјалот потребен за да се создадете ова ново човечко суштество – и сега вашите гени се прераспределени на посебен начин.
  Единствената разлика меѓу вашите гени и гените на вашиот партнер е тоа што тие го одредуваат полот на бебето. Секоја јајце клетка содржи X и Y хромозони, бидејќи генетската содржина на жената е XX. Меѓутоа, кај мажите има два типа сперматозоиди: X (од кои се развива машко дете) и Y сперматозоиди (од кои се развива жеско дете). Значи, полот се одредува додека трае оплодувањето, пред да знаете дека сте бремени.

  babyshopmk, babyshopblog, babyshop, polnabebe, bebe, majka, trudnica

  Близнаци

  Близнаците се раѓаат кога оплодената јајце клетка ќе се подели на два дела на почетокот на бременоста, создавајќи генетски идентични близнаци, кои се со ист пол, или кога две одделни јајце клетки се оплодени од различни сперматозоиди, создавајќи двојајчени или неидентични близнаци, кои може да бидат со ист или со различен пол.