ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Колку е дозволено децата да гледаат телевизија или да играат игри
  Колку е дозволено децата да гледаат телевизија или да играат игри

  Колку е дозволено децата да гледаат телевизија или да играат игри

  Никој уште не утврдил каде е границата и колку децата во развојот може да гледаат во екранот.

  Децата, ТВ и видео игри

  Новите технологии брзо напредуваат, секоја година има револуционерни достигнувања, а особено иновации во развојот на компјутери и телефони, како и придружните програми. Родителите веруваат дека нивното дете ќе може да се прилагоди на светот на иднината со користење на овие технологии (телевизори, компјутери и паметни телефони) на рана возраст. Почеста појава во рестораните, парковите, на плажа е дека дете од 5-6 години седи и игра видео игра или гледа омилен филм или серија, понекогаш со неговите родители. Некои деца во градинката имаат свои сопствени мобилни телефони. Ако родителите одлучат да купат мобилен телефон за своето дете, подобро е да имате телефон со тастатура (клучеви).

  Совети за родителите

  Многу се говори за тоа каде е границата, т.е, колку дете под 6 години може да гледа во екранот. Американската академија за педијатрија препорачува дека децата на возраст под 2 години да не бидат изложени на осветленоста на екранот воопшто. Исто така, неопходно е да се биде претпазлив кај деца на возраст од 3 до 10 години. За жал, никој сè уште не утврди каде е границата и колку дете може да гледа на екранот.

  Совет на родителите е да го ограничи гледањето на екранот, на пример, ако детето гледа телевизиска програма од половина час, мора да има најмалку еден час компензаторна активност (трчање, скокање, играње …), и ако тоа  гледа еден час телевизија тогаш мора да има два часа компензаторни игри .

  Детето мора да биде во движење

  Ако детето има мобилен телефон, родителите мора да знаат дека мобилниот телефон емитува бранови што можат негативно да влијаат на развојот на индивидуалните мозочни структури, па затоа се препорачува детето да спие без мобилен телефон. Ова е забележано бидејќи често може да се слушне дека детето со паметен телефон го користи тој телефон пред спиење и игра омилена видео игра и го става до креветот или го става под перницата.

  Детето мора да се движи за да ги развие своите способности во движењето, така што родителите треба да бидат креативни и да дизајнираат игри за да го анимираат детето. И тоа е уште потешко бидејќи овие игри треба да бидат поинтересни од она што го нудат телевизиските и видео игрите. Затоа е важно да се воспостават правила за детето и да се одреди колку дневно може да гледа телевизија или да игра видео-игри. Се препорачува овие да бидат едукативни игри или емисии. И она што е незаменливо, тоа е време кога родителите трошат со детето во парк, на игралиште, пешачење, велосипедизам итн.