ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Практични Мајки   >  Колку количката за бебе може да го успори развојот на мозокот?
  Колку количката за бебе може да го успори развојот на мозокот?

  Колку количката за бебе може да го успори развојот на мозокот?

  Колку количката за бебе може да го успори развојот на мозокот?

  Денес, излегувањето со бебе е скоро незамислив без количка која на родителите им го олеснува одморот со бебето/детето надвор од својот дом. Меѓутоа, стручните лица предупредуваат дека пречестото користење на количка и предолгото седење во нив може негативно да влијае на бебешките вербални и моторички вештини а може да влија врз растот на бебшкиот мозок.
  Ова предупредување го има објавено британскиот неуропсихилог Sally Goddard Blythe. Координацијата, вниманието, фината моторика и рамнотежа се формираат во првите 36 месеци од животот кои се поврзуваат со успехот на училиште, но и со когнитивните способности во животот-Вели Blythe.

  Бебето треба слободно да се движи со што би го истражил светот околу себе но и друштвената интеракција-пеењето, разговорот, што е навистина важно за нивниот физички развој.

  Умереноста е многу важна!

  Секако, користење на количката и седиштето за во кола е повеќе од неопходно бидејќи претставуваат помагала во секојдневниот живот. Проблемот не е во користењето на количката туку времето кое детето го поминува во количка.

  Многу студии покажале дека децата брзо ги развиваат јазичните способности доколку количката е свртена према родителите и имаат можност за комуникација.

  Важно е да се поттикне физичкиот и вербален развој на детето и да му се даде прилика слободно да се движи, да учи и да ужива во активните игри.