ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Актуелно   >  Колку сме далеку во борбата за равноправност кај половите
  Колку сме далеку во борбата за равноправност кај половите

  Колку сме далеку во борбата за равноправност кај половите

  Најновото истражување кое го спроведе Светската банка откри дека само во шест земји во светот мажите и жените имаат еднакви права. Извештајот е фокусиран на правните и економски права, а иако се чини дека шест е доста мал број, тој е многу поголем од нула колку што беше пред десетина години.

  Шест земји со полна равноправност кај половите, кои се изедначија со резултат од 100 на извештајот се: Франција, Белгија, Данска, Летонија, Луксембург и Шведска.

  Во извештајот кој се состои од децениски податоци, наведено е дека во изминатата деценија е остварен голем напредок кон правната равноправност кај половите. Сепак во извештајот е утврдено дека просечната оцена од 100 е 74,71, што значи дека жените добиваат само три четвртини од правата кои ги добиваат мажите.

  Земјите со најниски резултати се Катар, Иран, Судан, Обединетите Арапски Емирати и Саудиска Арабија – сите со оцени под 35. Соединетите Американски Држави имаат оцена од 83,75, што ги поврзува со Бахами, Малави и Кенија.

  Извештајот ги набљудуваше факторите во категории како што се: патувања, започнување на бизнис, примање на плата, основање на брак, основање на фамилија, водење на бизнис, управување со имот и добивање на пензија. Три фактори беа клучни за покажување на тоа дали сите категории се еднакви за жените и за мажите.

  Она што ја донесе оцената за Соединетите Американски Држави е оцената за основање на фамилија која е 20 од 100.

  Целта на оваа студија е да развие подобро разбирање за тоа како вработувањето на жени и претприемништвото влијаат на законската дискриминација. Таа не вклучуваше културни и друштвени фактори, ниту анализа за тоа како законите се спроведувани.