ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Колку вашето дете ќе биде високо?
  Колку вашето дете ќе биде високо?

  Колку вашето дете ќе биде високо?

  Кои фактори влијаат врз растот на вашето дете? Во која фаза на развој  најмногу се расте? Колку ќе порасне вашето дете и како да  пресметате? Еве го одговорот на сите овие прашања …

  Растот на фетусот зависи главно од мајчиниот организам и нејзиното здравје (дури 58%), додека во помала мера зависи од генетскиот код што ја одредува висината. Покрај тоа, многу е важна околината во која плодот расте. Ако добива доволно кислород и се храни преку плацентата, тоа ќе има корисен ефект врз развојот на детето, не само пред раѓањето, туку и во првите две години од животот.

  Колку децата растат во првата година?

  Во првата година од животот, стапката на раст е иста за момчињата и девојчињата. Подоцна, темпото се менува, но постои начин да се утврди колку детето ќе биде високо во постарата возраст: висината што девојчињата  ја достигнуваат до 18 месеци е половина од висината што ќе ја има кога таа ќе порасне. Висината на момчето со две години е половина од неговата висина во зрелоста. Затоа е многу важно родителите да чуваат “дневник” за растот на детето, не само од раѓање туку и од една година или подолго.

  Девојчиња и момчиња

  Машките новороденчиња се во просек еден сантиметар повисоки од женските, а во текот на првата година растот е униформен за двата пола. Момчињата брзо растат во адолесценција, се до зрелоста, додека кај повеќето девојки растот е запрен на возраст од шеснаесет години. Бидејќи растот на едно момче трае речиси три години подолго отколку кај девојчињата, нормално е дека тие се повисоки, а во просек околу тринаесет сантиметри.

   

  Колку ќе биде детето високо кога ќе порасне?

  Постои формула за пресметување на висината на детето врз основа на висината на мајката и таткото, но тоа не е особено сигурно, бидејќи новите генерации се многу повисоки од претходните. Сепак, ние ќе ви кажеме како да ја пресметате висината што најверојатно ќе ја постигне вашето дете, но мораме да забележиме дека е многу попрецизно за девојките, додека за момчињата е можно да додадете уште 5-10 см слободно. Изберете ја висината на мајката и таткото и поделите резултат со 2 (ова е просечната висина на родителот). За момчиња, додадете 6,5 см, а за девојчиња одземете 6,5 см.

   

  Ритам на раст во текот на годината

  Во периодот од јануари до јули, децата се со поголема веројатност да растат во висина отколку да добијат тежина, додека процесот се менува од август до декември. Забрзувањето на растот во тој период се должи на поголема количина на светлина, бидејќи деновите се продолжуваат. Сепак, секогаш постојат три месеци кога детето брзо расте, но тоа е индивидуално и различно – од дете до дете.

   

  Генетски фактори

  Висината (должината) на новороденчето, како и неговата тежина, немаат речиси никаква врска со наследни фактори. Понекогаш се случува бебето на низок родител да биде подолго од бебето чии родители се кошаркари. Во текот на првите две години, бебето на ниски родители полека ја губи предноста што ја имало при раѓање и неговиот раст ќе продолжи да се случува во рамките на средната висина на родителите. По втората година, родителската ДНК дава упатства за севкупниот раст и развој на поединецот, а со тоа и детерминантите за конечната висина што детето може да ја постигне, но исто такаи да ја надмине.

   

  Влијание на исхраната на висина на детето

  Квалитетната исхрана со доволна содржина на витамин придонесува за стапката на раст. Во пракса, ова значи дека детето кое прима разновидна храна од сите пет групи на храна брзо ќе ја достигне (а веројатно и ќе ја надмине) неговата максимална висина. Од друга страна, условите за тешка неухранетост негативно влијаат на растот, така што детето, најверојатно, нема да достигне висина што му е “доделена” со генетскиот код.

   

  Формула за пресметување на висината на детето

  Изберете ја висината на таткото и мајката и поделите го резултатот со 2. Додадете 6.5 за момчињата, а за девојките земи 6.5.

  Резултатот добиен за момчињата може да варира од 5 до 10 см, додека кај девојчињата варијацијата е помала, но може да биде до 6 см.