ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Конфигурација на просторот за спиење
  Конфигурација на просторот за спиење

  Конфигурација на просторот за спиење

  Просторот за спиење е најважниот дел од собата на бебето и затоа бара големо внимание. Родителите некогаш го инсталираат овој простор и во својата спална.

  Каде и да го ставите бебето да спие, секогаш треба да биде поставено на грб. Со ова значително се намалува опасноста од синдромот на ненадејна смрт кај доенчињата. По околу 4 месеци, бебето природно ќе почне да спие на страна или на стомак.

  Внимавајте: Кога кај бебето ќе се активира режимот на спиење, тргнете ги сите перници, тешки покривки и кадифени играчки од просторот за спиење. Спиењето под или над ваквите предмети може да го попречи дишењето и да доведе до тежок дефект.

  Детско креветче :

  Соодветно детско креветче ќе биде доволно големо за детето додека тоа не биде подготвено да спие во сопствен кревет. Според тековните нормативи, детското креветче треба да има цврсти вертикални летвички меѓу кои растојанието не е големо. Оградичката треба да биде поставена најмалку 66 см над долната страна на душекот. Во САД, моделите со ограда на спуштање, со закон е забрането да се произведуваат, продаваат или препродаваат. Сите елементи треба да бидат од здрав и траен материјал. Не смее да има повеќе од 2 см простор меѓу душекот и оградата на креветчето. Проверете дали вашето креветче е во согласност со овие и со некои понови одредби, особено ако сте го добиле во наследство.

  Можете да инсталирате штитници за креветчето, што ќе спречат бебето да си ја удира главата од летвичките. Ако се одлучите за нив, врвците нека бидат свртени од надворешната страна и скусени и врзете ги со цврсти јазли.

  Внимавајте:  Кога бебето ќе стане поподвижно (најчесто на возраст од 7 до 9 месеци), отстранете ги штитниците, инаку бебето ќе се обиде да се качи на нив и да излезе од креветчето.