ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Лоши навики во исхраната се стекнуваат додека децата се мали
  Лоши навики во исхраната се стекнуваат додека децата се мали

  Лоши навики во исхраната се стекнуваат додека децата се мали

  За детето да стекне здрави навики во исхраната и да ги задржи цел живот, потребно е да се учи откако ќе почне да зема цврста храна, од седмиот месец.

  Лоши навики во исхраната на детето

  Ова се резултати на истражувањата спроведени на 3.000 бебиња и исто толку деца на возраст од една до три години.

  На децата на возраст од една до две години потребни им се 950 калории на ден. Истражувањето покажало дека повеќе од 40% од децата на оваа возраст добивало во просек околу 1.200 калории дневно. Во групата на деца помали од 12 месеци, 20% од бебињата добивале повеќе калории отколку што им биле потребни.

  Третина од децата до две години јадат само една или две врсти овошје (најчесто банана и праска), додека скоро 50% деца јадат зелен зеленчук (најчесто јадат компир и морков). Само 10% бебиња до 12 месеци пијат исклучиво чиста вода или исцеден овошен сок, 50% пијат засладени чаеви и сокови, а дури 40% пијат газирани сокови.

  Трудете се вашите деца и бебиња да се најдат во тие 10%, односно да го зголемите процентот на здрава исхрана.