ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Практични Мајки   >  Мајчинство- две работни места со полно работно време
  Мајчинство- две работни места со полно работно време

  Мајчинство- две работни места со полно работно време

  Мајчинството е најубавата, но и најтешката работа во светот 

  Грижата за децата е целодневна работа, а според резултатите од истражувањето мајките работат неделно во просек по 98 часа, што е како две работни места со полно работно време.

  Во истражувањето во САД, биле вклучени 2.000 мајки на деца на возраст меѓу 5 и 12 години. Резултатите покажале дека мајките во просек се будат во  6.23 часот и продолжуваат да вршат мајчински работи до  20.31 часот.

  “Резултатите од студијата покажуваат колку тешка улогата на мајката може да биде и како тие постојано мораат да ги извршуваат обврските “, вели Кејси Луис, нутриционистка во брендот Велч.

  Според оваа студија, мајките се соочуваат со бројни притисоци и во просек успеваат да издвојат за себе еден час и седум минути секој ден. Она што им помага да ги издржат стресните денови се играчките, iPad, кафето, влажните марамчиња, детските телевизиски емисии и помошта на баба и дедо дадилка.

  “Зафатените мајки можат да се идентификуваат со” спасител “, бидејќи покрај бројните обврски, тие имаат обврска да го хранат и да бидат некакво гориво за целото семејство, од недела за недела”, рече Луис.

  Според тоа, просечната мајка работи во просек 14 часа на ден, што во основа е еквивалентно на две работни места со полно работно време. Истражувачите потсетуваат дека покрај родителството постои и грижа за домот. Интересно е што многу мајки не ги изненадија резултатите од ова истражување.