ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Медицинска нега кај бебе-обрежување
  Медицинска нега кај бебе-обрежување

  Медицинска нега кај бебе-обрежување

  Обрежувањето е процедура во која кожичката на пенисот (препуциумот) се отстранува од страна на сервисната служба или ритуален обрежувач. Процедурата вообичаено се одвива во болница ( еден до два дена по раѓањето) или дома (осум дена по раѓањето или во согласност со религиозните практики). Во најголем број случаи, нема медицинска причина за обрежување. Сепак, мало дете полесно може да одржува хигиена на обрежан пенис, а некои студии укажуваат на тоа дека со оваа процедура се намалува ризикот од инфекции, ХИВ и так на пенисот.

  По процедурата, мора да се внимава да не дојде до инфекција.

  1. Избегнувајте вода. Не користете вода при одржување хигиена на обрежан пенис додека тој сосема не заздрави. Нежно забришете го со мокра крпа.

  2. Нанесете вазелин. Намачкајте поголемо количество на делот од пелената што ќе дојде во контакт со пенисот. Ова ќе помогне тој да остане сув и нема да дозволи главата на пенисот да се залепи за пелената. Правете го ова при секое реинсталирање на пелена.

  3.Внимавајте да не дојде до крварење или инфекција на пенисот. Не допирајте го обрежаното место додека не заздрави.

  4.Внимавајте да не се појави крв или гној. Ако се сомневате дека дошло до инфекција, обратете се до сервисната служба.