ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Мека глава кај бебињата
  Мека глава кај бебињата

  Мека глава кај бебињата

  Детската глава е толку нежна што ви се чини дека може да се раздвои. Не се грижете, кога бебето ќе се роди, коските од черепот се одвоени, а нивното сраснување се одвива постепено. Слободниот простор помеѓу коските од черепот исполнет е со врзувачко ткиво. На местата каде што коските се приближуваат, а кои сеуште не се споени, се наоѓаат фонтанелите (меки вдлабнатини). Фонтанелите се создаваат затоа што во време на бременоста коските на черепот се развиваат одделно, како сложувалка од неколку коски кои се текот на времето се приближуваат и се спојуваат. Постојат две фонтанели – предна или голема фонтанела, која се наоѓа на темето и мала или задна фонтанела која се наоѓа на задната страна од главата. Малата фонтанела е голема околу 0.5 сантиметри и обично се затвора до шестиот месец. Големата фонтанела почнува да зараснува околу шестиот месец и се затвора до втората година од животот.

  Инаку во просторот на фонтанелата бебешкиот мозок е заштитен со јака фиброзна мембрана, така што нема опасност дека главата на бебето ќе биде повредена при чешлање или миење на косата.