Миризлив и сочен тирамису со јагоди
Потребно е:
– една третина шолја мармалад од јагоди
– четвртина чаша вода
– мала лажичка оцет
– пола чаша слатка павлака
– една шолја Маскарпоне сирење
– пола чаша шеќер
– мала лажичка екстракт од ванила
– две шолји исецкани јагоди
– 24 плазма бисквити или пишкоти
Припрема
1.Маскарпоне сирењето, павлаката, шеќерот и ванилата ставете ги во голем сад и сите состојки добро изматете ги со електричен миксер. Потоа посебно помешајте ги јагодите, водата и оцетот Ставете го секој бисквит во оваа мешавина и држете го неколку секунди.
2.Бисквитите наредете ги на дното од садот за печење за да се добие првиот слој на тирамису. Намачкајте ги бисквитите со маскарпоне кремот и наредете ги исецканите јагоди. Повторете ја постапката со останатите состојки.
3.Тирамисуто ќе биде уште повкусно ако одстои во фрижидер најмалку 8 часа, додека бисквитите не го впијат цел сок од свежите и миризливи јагоди.