Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Пребарување
Filters
Swisslion Kadino
RSS

Блог

Животни лекции кои можеме да ги научиме од децата
Животни лекции кои можеме да ги научиме од децата

Мудроста не доаѓа секогаш со годините. Еве што возрасните можат да научат од децата!

Игри за бебе од 6 до 8 месеци
Игри за бебе од 6 до 8 месеци

После шест месечна возраст, бебето открива нови погледи на светот околу себе...

Во која земја бебињата најмногу плачат?
Во која земја бебињата најмногу плачат?

Неколку научници направиле истражување во кое го прателе бебешкото плачења на 8700 бебиња кои биле на возраст во период од првите 12 недели од нивниот живот ширум светот.

Авторите на истражувањето ги споредиле учесниците-бебиња за тоа колкави стомачни грчеви имаат бебињата, што ги предизвикуваат и ...

Духовита табличка на детскиот сон: Колку бебето треба да спие?
Духовита табличка на детскиот сон: Колку бебето треба да спие?

Мајката блогерка Емили Џејн Кларк направи духовита табличка на детското спиење која ги прикажува работите какви што навистина се. Нејзината цел е да им покаже на родителите чии деца не спијат дека не се сами.

Виолетово плачење
Виолетово плачење

Ако вашето бебе плаче во текот на ноќта без причина, проверете дали е во прашање “виолетово плачење”

Преку ден вашето бебе е насмеано и расположено, како доаѓа ноќта, почнува да плаче и тешко ви е да го смирите.
Важно е да знаете дека бебињата често плачат без причина, и тоа не дека не сте успеале д...

ПОТРЕБИТЕ НА БЕБЕТО КОГА ПАТУВА
ПОТРЕБИТЕ НА БЕБЕТО КОГА ПАТУВА

ПЕРНИЦА ЗА ВРАТ-Кога патувате со бебето, поголемиот дел од патот бебето го преспива.

Апгар – прва процена на бебето
Апгар – прва процена на бебето

Со апгар оцената се проценуваат пет показатели: бојата на кожата, дишењето, срцевата акција, тонусот на мускулатурата и рефлексниот одговор при дразба (аспирација на дишните патишта по самото раѓање).

Што е Сурфактант?
Што е Сурфактант?

• Сурфактант е супстанца која овозможува алевеолите (дишните патишта) да останат отворени.
• За бебињата кои се родени без доволно сурфактант се вели дека имаат респираторен дистрес синдром (РДС).
• Терапијата со сурфактант се применува за да се спречи алвеолите да се прилепат заедно, и се помага со м...

Бронхопулмонална дисплазија (БПД)
Бронхопулмонална дисплазија (БПД)

БПД е хронично белодробно заболување кое се среќава кај недоносените бебиња кои подолго време биле под кислородна терапија и механичка вентилација. Најмалку 20% од бебињата што биле на механичка вентилација ја имаат оваа дијагноза. По најновите истражувања, дијагнозата треба да се дава автоматски на...

Совети од  Спец. Д-р Софија Груевска за Ран детски кариес - циркуларен кариес од ПЗУ Илумидент
Совети од Спец. Д-р Софија Груевска за Ран детски кариес - циркуларен кариес од ПЗУ Илумидент

Циркуларен кариес претставува ран детски кариес кој има специфичен облик и ги зафаќа млечните заби во првите неколку години кај детето. Се нарекува уште и “baby bottle caries” бидејќи исхраната преку цуцла е пресудна за развивање на овој тип на кариес. Се локализира кружно околу вратот на млечните з...

Close