Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Пребарување
Filters
Swisslion Kadino
RSS

Блог

Бронхопулмонална дисплазија (БПД)
Бронхопулмонална дисплазија (БПД)

БПД е хронично белодробно заболување кое се среќава кај недоносените бебиња кои подолго време биле под кислородна терапија и механичка вентилација. Најмалку 20% од бебињата што биле на механичка вентилација ја имаат оваа дијагноза. По најновите истражувања, дијагнозата треба да се дава автоматски на...

Што е Сурфактант?
Што е Сурфактант?

• Сурфактант е супстанца која овозможува алевеолите (дишните патишта) да останат отворени.
• За бебињата кои се родени без доволно сурфактант се вели дека имаат респираторен дистрес синдром (РДС).
• Терапијата со сурфактант се применува за да се спречи алвеолите да се прилепат заедно, и се помага со м...

ПРЕДВРЕМЕНО РАЃАЊЕ НА БЕБЕТО
ПРЕДВРЕМЕНО РАЃАЊЕ НА БЕБЕТО

Предвремено породување е пред 37-та  недела од бременоста

Close