Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Пребарување
Filters
Swisslion Kadino
RSS

Блог

Бронхопулмонална дисплазија (БПД)
Бронхопулмонална дисплазија (БПД)

БПД е хронично белодробно заболување кое се среќава кај недоносените бебиња кои подолго време биле под кислородна терапија и механичка вентилација. Најмалку 20% од бебињата што биле на механичка вентилација ја имаат оваа дијагноза. По најновите истражувања, дијагнозата треба да се дава автоматски на...

Што е Сурфактант?
Што е Сурфактант?

• Сурфактант е супстанца која овозможува алевеолите (дишните патишта) да останат отворени.
• За бебињата кои се родени без доволно сурфактант се вели дека имаат респираторен дистрес синдром (РДС).
• Терапијата со сурфактант се применува за да се спречи алвеолите да се прилепат заедно, и се помага со м...

ДОЈДЕ НОВОТО БЕБЕ
ДОЈДЕ НОВОТО БЕБЕ

Ново бебе во семејство во кое веќе има едно дете носи некогаш големи проблеми.

За што служат фонтанелите?
За што служат фонтанелите?

Мозокот на новороденчето е релативно голем во однос на остатокот од телото, но всушност преставува само 25% од големината на мозокот на возрасен човек.

Љубовта на бабата кон првото внуче е најсовршената љубов на светот
Љубовта на бабата кон првото внуче е најсовршената љубов на светот

Љубовта на бабата е најискрената, најчистата и најубавата љубов во животот на детето.

Што кога ќе се скрши живин топломер?
Што кога ќе се скрши живин топломер?

Децата повремено кршат разни предмети, а топломерите се честа мета. 

Апгар – прва процена на бебето
Апгар – прва процена на бебето

Со апгар оцената се проценуваат пет показатели: бојата на кожата, дишењето, срцевата акција, тонусот на мускулатурата и рефлексниот одговор при дразба (аспирација на дишните патишта по самото раѓање).

Превенција на насилството врз девојчињата: тренерите осмислија посебенa програмa во соблекувалната
Превенција на насилството врз девојчињата: тренерите осмислија посебенa програмa во соблекувалната

Новите студии покажаа дека во соблекувалните на тренинзите всушност може да се промовира почитувањето спрема девојчињата.

Голема дилема – вода за бебиња
Голема дилема – вода за бебиња

И покрај бројните обиди да се разреши дилемата дали на бебето му е потребна вода во периодот додека се храни исклучиво со млеко, тоа претставува едно од најчесто поставуваните прашања.

Патувајте – одморот со семејството го поттикнува развојот на мозокот
Патувајте – одморот со семејството го поттикнува развојот на мозокот

Науката покажа дека за здравјето на детето многу е важно да му подарите одмор со семејството.

Close