Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Пребарување
Filters
Swisslion Kadino
RSS

Блог

Интервју со Спец. Педијатар Маја Ангелеска  на тема родилната тежина на новороденчињата
Интервју со Спец. Педијатар Маја Ангелеска на тема родилната тежина на новороденчињата

Родителите често пати се прашуваат или стравуваат од родилната тежина на своето бебе. Дали е добро да е со што поголема родилната тежина или помала? Што тоа значи и од што зависи? 

За оваа тема ја имаме прекрасната докторката Специјалист педијатар Маја Ангелеска  од болницата Санте Плус Хоспитал од Скопје која со задоволство одговори на прашањата кои и ги поставивме на оваа тема.

За пореметувањата на говорот и гласот кај децата предизвикани од оштетување на слухот -DYSENEIA, ни зборува М-р  Ивана Урдаревиќ  Логопед, специјален едукатор и рехабилитатор
За пореметувањата на говорот и гласот кај децата предизвикани од оштетување на слухот -DYSENEIA, ни зборува М-р Ивана Урдаревиќ Логопед, специјален едукатор и рехабилитатор

М-р  Ивана Урдаревиќ  Логопед, специјален едукатор и рехабилитатор

 

Пореметувањата на говорот и гласот предизвикани од оштетување на слухот се нарекуваат  DYSENEIA.

Редукцијата на слухот кај детето во прелингвален период или раниот лингвален период е причина за пореметување во развојот на гово...

Како да се справиме со малолетничка деликвенција? Ни пишува М-р Милена Урдаревиќ Цуциќ (магистер по социјална работа)
Како да се справиме со малолетничка деликвенција? Ни пишува М-р Милена Урдаревиќ Цуциќ (магистер по социјална работа)

 КАКО ДА СЕ СПРАВИМЕ СО МАЛОЛЕТНИЧКАТА ДЕЛИКВЕНЦИЈА?

 Малолетничката деликвенција, како дел од општиот криминал, најчесто се дефинира како негативно и неприфатливо однесување на малолетните лица кое се изразува низ конкретни инкриминирани дејствија на тие лица со кои ги пречекоруваат општествените ...

За успорен говорен развој кај децата ни зборува М-р  Ивана Урдаревиќ  Логопед, специјален едукатор и рехабилитатор
За успорен говорен развој кај децата ни зборува М-р Ивана Урдаревиќ Логопед, специјален едукатор и рехабилитатор

Развојна дисфазија (успорен говорен јазичен развој) подразбира патолошки неразвиен говор и јазик со кои детето се служи за елементарна комуникација. Таквиот говор не е во склад со возраста на детето, затоа што касно се развива.Доколку не се преземат мерки се случува детето воопшто да не проговори ил...

Неправилен изговор на гласови-  Dyslalia”- Информации кои се важни да се знаат! На оваа тема ни говори Ивана  Урдаревиќ
Неправилен изговор на гласови- Dyslalia”- Информации кои се важни да се знаат! На оваа тема ни говори Ивана Урдаревиќ

Фонолошко-артикулативните нарушувања кои се нарекуваат дислалии претставуваат говорно нарушување кое се манифестира со неможност за изговарање одредени гласови, неправилен изговор на одредени гласови, замена на некои гласови и испуштање и преместување слогови во зборови. Дислалијата како појава поче...

"Животната песна" на Војо Иванов - Интервју
"Животната песна" на Војо Иванов - Интервју

Љубител на животни, сертифициран негувател на стари лица, едукатор на деца.

За неговата големина, влијание врз општеството, љубовта и неговата неверојатна позитивна енергија не треба многу да се објаснува.

Специјално за Babyshop, разговараме со Војо Иванов.

Babyshop: Долги години си присутен во...

Развој на интелигенцијата кај децата преку игра
Развој на интелигенцијата кај децата преку игра

Играњето е во човековата природа која е основна потреба и елементарен начин на изразување. Движењето и играта се важен фактор во развојот на децата. Развојот кај децата, особено во првите 5 години е динамичен на секое поле. Постигнувањето на добар успех на моторички план неизоставно се рефелектира и...

За ликовната уметност, работата со деца и секојдневната инспирација, разговараме со Маја Танева, Ателје 49
За ликовната уметност, работата со деца и секојдневната инспирација, разговараме со Маја Танева, Ателје 49

Ателје 49, место кое е целосно посветено на креативното изразување, катче каде сите креативци, љубители на уметноста, можеат да земат часови за цртање, сликање и вајање, едукативно и рекреативно.
Ателје 49 работи и опстојува во креативниот свет благодарение на две уметници кои се дополнуваат постоја...

Јана Бурческа - Предизвикот да станам мајка го прифатив со раширени раце
Јана Бурческа - Предизвикот да станам мајка го прифатив со раширени раце
Сигурни сме дека се сеќавате на почетоците на Јана Бурческа и нејзиното учество на Македонски идол каде заврши на петото место. Во 2017 година ја претставуваше Македонија на Евровизија со песната Dance Alone. За време на Евровизијата беше запоросена од нејзиното момче Александар со кој денес имаат п...
Совети од Др. Елена Шапеска за Превенција од кариес - залевање на фисури
Совети од Др. Елена Шапеска за Превенција од кариес - залевање на фисури

Залевањето на фисури претставува важна превентивна мерка во борбата со појавата на кариесот. Често родителите се во недоумица што всушност значи постапката на залевање на фисури, материјалот кој се користи, времетраењето и најважното - кога да го однесат своето дете кај матичниот стоматолог.

 

Зал...

Close