Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Пребарување
Filters
Swisslion Kadino
RSS

Постови на блог '2020' 'април'

ПОТРЕБИТЕ НА БЕБЕТО КОГА ПАТУВА
ПОТРЕБИТЕ НА БЕБЕТО КОГА ПАТУВА

ПЕРНИЦА ЗА ВРАТ-Кога патувате со бебето, поголемиот дел од патот бебето го преспива.

Апгар – прва процена на бебето
Апгар – прва процена на бебето

Со апгар оцената се проценуваат пет показатели: бојата на кожата, дишењето, срцевата акција, тонусот на мускулатурата и рефлексниот одговор при дразба (аспирација на дишните патишта по самото раѓање).

Бронхопулмонална дисплазија (БПД)
Бронхопулмонална дисплазија (БПД)

БПД е хронично белодробно заболување кое се среќава кај недоносените бебиња кои подолго време биле под кислородна терапија и механичка вентилација. Најмалку 20% од бебињата што биле на механичка вентилација ја имаат оваа дијагноза. По најновите истражувања, дијагнозата треба да се дава автоматски на...

Што е Сурфактант?
Што е Сурфактант?

• Сурфактант е супстанца која овозможува алевеолите (дишните патишта) да останат отворени.
• За бебињата кои се родени без доволно сурфактант се вели дека имаат респираторен дистрес синдром (РДС).
• Терапијата со сурфактант се применува за да се спречи алвеолите да се прилепат заедно, и се помага со м...

Зошто ручекот со семејството е добар за здравјето
Зошто ручекот со семејството е добар за здравјето

Децата и родителите кои јадат заедно на иста маса имаат помал индекс на телесна маса.

Совети од  Спец. Д-р Софија Груевска за Ран детски кариес - циркуларен кариес од ПЗУ Илумидент
Совети од Спец. Д-р Софија Груевска за Ран детски кариес - циркуларен кариес од ПЗУ Илумидент

Циркуларен кариес претставува ран детски кариес кој има специфичен облик и ги зафаќа млечните заби во првите неколку години кај детето. Се нарекува уште и “baby bottle caries” бидејќи исхраната преку цуцла е пресудна за развивање на овој тип на кариес. Се локализира кружно околу вратот на млечните з...

Close