Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Пребарување
Filters
Swisslion Kadino
RSS

Постови на блог со 'бебе' ознаки

Во која земја бебињата најмногу плачат?
Во која земја бебињата најмногу плачат?

Неколку научници направиле истражување во кое го прателе бебешкото плачења на 8700 бебиња кои биле на возраст во период од првите 12 недели од нивниот живот ширум светот.

Авторите на истражувањето ги споредиле учесниците-бебиња за тоа колкави стомачни грчеви имаат бебињата, што ги предизвикуваат и ...

Медицинска нега кај бебе-обрежување
Медицинска нега кај бебе-обрежување

Обрежувањето е процедура во која кожичката на пенисот (препуциумот) се отстранува од страна на сервисната служба или ритуален обрежувач

Развојни пресвртници  до шестиот месец на бебето
Развојни пресвртници до шестиот месец на бебето

До крајот на шестиот месец, кај повеќето бебиња ќе забележите дека: 

Позиции на доење
Позиции на доење

Мајката може да го дои бебето во неколку различни позиции. Ќе ги наведеме трите вообичаени. Напредните корисници можат да ги приспособат позициите  за да им биде поудобно.

Како да држите бебе кое ползи
Како да држите бебе кое ползи

Бебињата што почнале да ползат, на возраст од 6 месеци или повеќе, се значително потешки отколку при раѓањето. Поради ова, старите методи на држење стануваат некомпатибилни. 

Треска кај бебиња
Треска кај бебиња

Повеќето лекари сметаат дека ниска треска е позлотворна за бебето, бидејќи го спречува разможувањето  на вирусите.

Режим на спиење, претерана стимулција
Режим на спиење, претерана стимулција

Ако бебето е будно по времето кога е доволно изморено зада се активира режимот на спиење, се јавува ризик од претерана стимулација. Во таква состојба бебето тешко заспива. Обидете се да стапите  во режим на спиење со следниве техники.

Доење - било кога и било каде
Доење - било кога и било каде

Според советите и предлозите на нашите стручни лица, ова лето дојте го бебето во парк, на плажа или во своето омилено кафуле....

Како да го тапкате бебето да подригне
Како да го тапкате бебето да подригне

При хранењето бебто голта воздух.Тоа кај него може да доведе до лажно чувство на исполнетост, непријатни гасови или нагон да "блујне".

Поврзување со новото бебе
Поврзување со новото бебе

Се препорачува мајката да се поврзе со бебето колку што е можно побргу по породувањето. Најчесто до побрзување доаѓа веднаш.

Close