Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Пребарување
Filters
Swisslion Kadino
RSS

Постови на блог со 'deca' ознаки

Необична пракса на една берлинска градинка: три месеци годишно без играчки
Необична пракса на една берлинска градинка: три месеци годишно без играчки

Иако ваквата пракса на некој може да му изгледа престрога, од управата на градинката наведуваат како зад неа стои важен педагошки чин.

Напади на бес кај малите деца
Напади на бес кај малите деца

Универзални упатства кои ги спречуваат детските напади на бес во фазите на развој

Приказната за нападите на бес кај децата  е секогаш актуелна.

ШТО МОЖЕТЕ ДА ОЧЕКУВАТЕ ОД ДЕТЕ НА ВОЗРАСТ ОД 3-5 ГОДИНИ
ШТО МОЖЕТЕ ДА ОЧЕКУВАТЕ ОД ДЕТЕ НА ВОЗРАСТ ОД 3-5 ГОДИНИ

Децата на возраст од 3-5 години покажуваат неверојатен потенцијал за разни работи. Во некои ситуации ќе ве изненадат пријатно, а од време навреме и ќе ве збудалат, но најважно е да одтанете смирени и на крајот на краиштата-добрата ќе имате добра забава

ДЕТСКИТЕ ИГРИ ВЛИЈААТ НА РАЗВОЈОТ НА ИНТЕЛИГЕНЦИЈАТА
ДЕТСКИТЕ ИГРИ ВЛИЈААТ НА РАЗВОЈОТ НА ИНТЕЛИГЕНЦИЈАТА

Уште одамна, познати се разни активности со кои родителите го поттикнуваат развојот на детската психа, но кои на децата и не им се баш интересни. 

Летување со дете: Кое превозно средство да го изберете?
Летување со дете: Кое превозно средство да го изберете?

Кога го водите детето на одмор, неопходно е да  обезбедите најбезбеден начин на патување.

Научете ги децата важна лекција - без издавање
Научете ги децата важна лекција - без издавање

Никој не сака "издавици". Истражувачите од Норвешка, кои ги тестираа учениците и средношколците, го покажаа тоа. На примерок од 1.000 деца, тие заклучиле дека најмала популарност во училиштето ја уживаат девојчиња и момчиња врсниците ги издаваат кај наставниците и секогаш се држат  настрана.

Научете го вашето дете да биде добар другар
Научете го вашето дете да биде добар другар

Децата почнуваат да склопуваат важни пријателства од 4 до 5 години со деца од градинката, соседството, децата на пријателите ... 

Што кога детето вели : "Мамо сакам да бидам балерина?"
Што кога детето вели : "Мамо сакам да бидам балерина?"

Многу девојчиња, од најраните денови, сонуваат да станат балерини, но само некоја навистина станува. Дрина Пешиќ, балерина и педагог, ја прашавме дали балетот може да биде еден вид рекреација за најмладите.

ШЕСТ РАЗЛИЧНИ ЛИЧНОСТИ НА БЕБЕТО
ШЕСТ РАЗЛИЧНИ ЛИЧНОСТИ НА БЕБЕТО

Додека се занимавате со одгледување на детето, внимателно следете го развивањето на личноста на детето. На тој начин откривате во какво дете ќе израсне вашето бебе. Децата најчесто се поделени во шест основни типови.

Здрав сон = здраво дете!
Здрав сон = здраво дете!

Хроничниот недостаток на сон може да го ослаби  имунитетот, а уморни (ненаспани) деца имаат тенденција да настинки, грип и други заразни болести.