Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Пребарување
Filters
Swisslion Kadino

Како да се справите со нервозни испади на децата

Како да се справите со нервозни испади на децата

Како што бебето ќе почне да го сонува светот, можно е да почне да се фрустрира во обидите да комуницира за своите желби и барања. Оваа фрустрација често се манифестира со нервозни испади и раздразливост.

Нервозните испади обично се јавуваат на возраст од 10 до 12 месеци. Бебето плаче или кенка, посега по предметот што сака да го држи, клоца со нозете, мавта со дланките или, пак, прета со рацете. Кај некои бебиња, оваа нервоза може да трае со години. Користете ги следните  техники за да се справите со раните нервозни испади.

1. Во текот на првата година постапно воведете го зборот "не", иако бебето можеби нема сосем да го разбира додека не наполни една година, користете го ретко и тоа само во важни моменти, на пример:" не фаќај таму, жешко е !" Моќта што ја дава зборот "не" ќе ви биде од корист кога бебето ќе има нервозни испади.

2. Обајснувајте колку што можете повеќе. Сите модели имаат вградени процеси со кои сфаќаат дека вербалното објаснување ја содржи причината зошто не можат да си играат со нож или да допираат жешки површини. Со ваквите објаснувања ќе му помогнете на бебето да се приспособи на зададените граници.

3. Не потхранувајте го однесувањето на бебето со сопствената емотивна реакција на неговото плачење или кенкање, инаку ќе научи дека со такво однесување извлекува одредена реакција од вас. Ако безбедноста на бебето не е доведена во прашање, воопшто не реагирајте на испадите.

4. Задржете се на позитивно дисциплинирање. Фалете го бебето кога ќе се однесува соодветно. Аплаудирајте и смејте се кога само ќе ја стави играчката на место.

5. Имајте трпение. Стручните лица од сервисна служба ова го нарекуваат "фаза" и таа ќе помине.

.

 

Оставете коментар