Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Пребарување
Filters
Swisslion Kadino

Како да се справите со стравот од одвојување

Како да се справите со стравот од одвојување

Кога ќе почне да разбира што сте и колку зависи од вас, кај бебето може да се јави вознемиреност кога ќе заминувате. Ова се нарекува страв од одвојување.

Ваквата емоција обично се јавува на возраст од 8 до 10 месеци. Бебето ќе изгледа екстравертно кон мајката, но повлечено со туѓинци. Можно е да плаче кога ве нема, дури и тоа да е на 5 минути. Можно е да се разбуди ноќе и да ве бара.

Стравот од одвојување обично почнува да се намалува околу петнаесетиот месец. Дотогаш, применети ги следниве стратегии за вам и на бебето да ви биде полесно да се справите со овие нови чувства.

1. Успокојте го бебето кога му е страв.

2. Кажете им на туѓинците да зборуваат тивко и да му пристапуваат на бебето бавно.

3. Дајте му преоден предмет на бебето (омилена играчка).

4. Постепено воведувајте нови локации. Ако вашето бебе страда од страв од одвојување, овој период не е идеален за поаѓање во градинка.

Ако сепак морате да го дадете детето во градинка, поминете ги првите неколку денови таму со него. Потоа почнете да заминувате на куси интервали од 5 или 10 минути. Редовно збогувајте се, сосем накусо, за да изградите доверба.

 

Оставете коментар
Close