Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Пребарување
Filters
Swisslion Kadino

Научете ги децата важна лекција - без издавање

Научете ги децата важна лекција - без издавање

Никој не сака "издајници". Истражувачите од Норвешка, кои ги тестираа учениците и средношколците, го покажаа тоа. На примерок од 1.000 деца, тие заклучиле дека најмала популарност во училиштето ја уживаат девојчиња и момчиња кои врсниците ги издаваат кај наставниците и секогаш се држат  настрана. Дури 90 отсто од испитаниците рекле дека не сакаат да се дружат со нив, бидејќи не им се допаѓа фактот дека пријателството и колегијалноста го ставаат зад склоноста на предавачите.

Кога го правеа профилот "тужи баба", научниците откриле дека тој не е универзален, бидејќи меѓу издајниците биле и најдобри и најлоши ученици. Кај првите интересот  бил апсолутно да ги  "освојат" наставниците, а кај другите да се "извади" за лошите оценки и со издавање да го поправат својот  статус. Меѓутоа, по последователното тестирање на предавачите, научниците открија дека 75 проценти од нив не ги почитуваат учениците кои ги издале своите пријатели, бидејќи во тоа не гледаат ништо за пофалба.

Оставете коментар