Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Пребарување
Filters
Swisslion Kadino

Подготовки во домот за новороденчето

Подготовки во домот за новороденчето

Новороденчето не распололага со некоја посебна подвижност, па нема потреба од создавање околина безбедна за бебето. Меѓутоа препорачливо е да се извршат следните подготовки пред да пристигне.

1. Завршете ги сите реновирања во домот долго пред пораѓањето. Вниманието што го бара новороденчето може да го одложи комплетирањето на ваквите проекти со години, а кај некои случаи со децении.

2. Следете ја и нагодувајте ја температурата во домот. Во текот на првите неколку месеци од животот, на бебето ќе му треба помош при регулирањето на телесната температура. Оптималната температура во домот за новороденче е 20-22 Целзиусови степени.

3.Темелно исчистете го домот. Раскревајте кога ќе завршите со работата.Чистете ја кујната по оброците. Испораката на бебето може да ве изненади. Од помош е да бидете подготвени.

4. Зголемете ги резервите за храна. Наполнете ја оставата со сува храна. Складирајте омилени полноќни закуски. Кога имате бебе шетањето по супермаркетите станува  многу покомплицирано.

5. Пригответе оброци однапред. Ако ги сварите и замрзнете, ќе си обезбедите доволно храна за неколку недели по испораката на бебето.

Експертски совет : Во последните 4 недели пред бебето да пристигне, не оставајте го резервоарот на автомобилот  помалку од половина полн.

Оставете коментар