Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Пребарување
Filters
Swisslion Kadino

Развојни пресвртници до шестиот месец на бебето

Развојни пресвртници  до шестиот месец на бебето

До крајот на шестиот месец, кај повеќето бебиња ќе забележите дека: 

- можат да го фиксираат погледот на помали предмети

- гледаат кон изворот на звук

- повторуваат и гугаат едноставни звуци шти ги прави родителот

- јадат поретко и вежбаат да јадат цврста храна

- играаат сами подолг временски период без да плачат

- често гризат предмети

- понезависно се движат и учат да се превртат или да седнат (со малку помош)

- почнуваат да го истражуваат светот со дланките

Знаци за предупредување: Ако забележите нешто од следново кај вашето бебе и по првите шест месеци, препорачливо е да стапите во контакт со педијатарот.

- Бебето не му враќа со гугање на родителот

- Бебето не фаќа работи и не ги доближува до уста

- Кај бебето и понатаму се активни Мороовиот рефлекс и тоничниот рефлекс на вратот.

 

 

Оставете коментар