Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Пребарување
Filters
Swisslion Kadino

Важноста на медот во исхраната кај бремени жени и доилки

Важноста на медот во исхраната кај бремени жени и доилки

Медот ја претставува суштината на природата,тој есок на животот на растенијата.Тој е богат со јаглени хидрати, главно слободни шеќери; гликоза и фруктоза (75-85%), што претставува снабдување со енергија, многу ензими, речиси сите витамини, минерали, есенцијални масла, органски киселини, кои благотворно влијаат на дигестивниот систем и поддршката на апсорпција на  хранливите материи. Содржината на белковини и масти е мала, но се работи за износи кои се неопходни за нормален раст и развој (особено за децата). Билните антибиотици во медотделуваат бактерицидно (убиваат бактерии), на одредени бактериостатски (го прекинуваат нивниот развој).

 

Пожелно е да се биде присутен од зачетокот, особено во првите три месеци од бременоста, затоашто го намалува гадењето и повраќањето,го врача расположението, го збогатува организмот на бремената со  скапоцени состојки,го отстранува заморот, ја спречува анемија. Потребата за железото во бременоста е двојно повисоко; затоа е препорачливо да се користи шумски ливадски мед (3 × 2 лажички мед на ден, растворени во чаша вода, половина час пред јадење).

 

Медот може да се даде на децата по првата година од животот. Најдобро е да почнете со меч од багрем. Медот обезбедува здравје и виталност, подобар раст и напредок, отпорност кон инфекција. За разлика од бел шеќер, тој не ги оштетува забите, го спречува кариесот.

Оставете коментар