Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Пребарување
Filters
Swisslion Kadino

Затнатост кај бебе

Затнатост кај бебе

При назалната конгестија, слузот целосно или делумно ги попречува дишните патишта на бебето. Ова вообичаено е симптом на настинка, алергија или никнување на заби и се повлекува заедно со другиот здравствен проблем.

1. Ако на бебето му тече носот, продолжете со чекор 2. Ако слузот е сув, употребете капки солен раствор што ќе ви ги даде лекарот.

-Ставете по една капка во секоја ноздра.

-Бебето веројатно ќе почне да плаче. Почекајте да се смири.

2. Ќе ви треба смукач за нос (го има во апотеките) за да го отстраните слузот од бебешките ноздри.

-Стиснете го смукачот.

-Ставете го врвот во едната ноздра.

-Пуштете го смукачот.

-Извадете го врвот од ноздрата.

- Истиснете го слузот на крпа или марамче.

- Повторете со другата ноздра.

3. Избришете го носот на бебето со шамиче или марамче. Ставете лосион околу ноздрите за да спречите иритација.

4. Донесете го дома автомобилското седиште на бебето и легнете го таму кога ќе дојде време за спиење. Покренатата положба при спиење помага со дренажа на затнатиот нос.

Оставете коментар