ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Моето дете хрчи. Дали е тоа нормално?
  Моето дете хрчи. Дали е тоа нормално?

  Моето дете хрчи. Дали е тоа нормално?

  Рчењето кај децата не е невообичаено. Според медицинските податоци помеѓу 2 и 6 години трајно хрчење, имаат околу 9 проценти од децата, а повремени се кај  30 проценти од децата.

   

  Сепак, причината за хрчењето кај децата и возрасните не е иста. Хрчењето на возрасните е предизвикано од вибрации на слаби мускули во областа на мекото непце. Кај децата, рчењето обично се јавува поради проблеми со дишењето на носот. Најчесто се работи за зголемен аденоид (третиот крајник), но исто така може да има проблеми со носните шуплини, воспаление, полипи во носот, крива носна преграда. Рчењето, исто така, може да го предизвика прекумерен сув воздух во собата. За да ја дознаете вистинската причина, посетете оториноларинголог.

  За лекарите

  Ако третиот крајник е зголемен, може да се отстрани со хируршка интервенција. Но, многу често, рчењето се случува во зима кога е  сув воздухот во  собата, што е многу полесно да се реши. Погрижете се да го навланите воздухот во станот и во спалните соби – ставете вода на радијатор цевките, ставете влажна крпа на радијатори, електричен навлажнувач.

   

  Немојте да го одложувате одењето на лекар ако не можете да отстранитерчењето со домашните лекови или ако не можете да го исчистите носот на детето. Имено, ако детето не може да  дише преку носот, целиот организам страда. Детето што е принудено да дише преку  устатаолесно настинува, вдишува воздух што не е прочистен и не се загрева, како што тоа се случува кога поминува низ носот. Постојано отворената уста може исто така да влијае на несоодветниот развој на вилицатат, а недостатокот на кислород предизвикува детето потешко ги  усвојува новите информации и има тенденција да се уморни.

  Рчењето може да се случи како резултат на промена во слузот на носната шуплина  што настанува од  алергии на одредени видови на храна, но исто така и на алергии кои се вдишуваат. Алергијата на мукозните мембрани се манифестира од отекување на слузот, зголемена секреција, нарушен проток на воздух. Ако е исклучен зголемен трет крајник, потребен е алергиски третман.