ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Мокрењето во кревет е наследно, велат експертите
  Мокрењето во кревет е наследно

  Мокрењето во кревет е наследно, велат експертите

  Мокрењето во кревет е почесто кај децата кои само што престанале да користат пелени, но исто така и кај постарите деца. Ова не е секогаш е медицинска причина, туку наследната ДНК од родителот или близок член на семејството.

  Мокрењето  во кревет често се објаснува со мрзеливост. Сепак, ова е медицинска состојба која треба да се третира како таква. Ако детето не мокрело во кревет долго и потоа почнува, може да биде поврзано со болест или емоционални проблеми. Меѓутоа, ако долго време не поминало суво, мокрењето во креветот може да се поврзе со генетиката.

  Најдобро е прво да се консултирате со правиот лекар за кај детето да се отстрани уринарна инфекција, воспаление, нарушувања на сонот или стрес, како причина за уринарна инконтиненција. Меѓутоа, ако кај Вашето дете е присутно константно мокрење во кревет и се знае дека причината не е медицинска тогаш таа е наследна.

  “Повеќето случаи на мокрење во кревет се наследни”, објаснува педијатар Хауард Бенет, кој е исто така автор на книга во која ги советува родителите да им помогне на децата да престанат несвесно да мократ во кревет. “Три од четирите деца, родителот или близок роднина, исто така, мокрел во кревет во детството”, додаде тој.

  Често, тоа се машки роднини, а една студија од Шведска покажала дека машките деца трипати почесто мократ во нивниот кревет отколку женските. Покрај тоа, научниците точно одредиле кои се гените кои водат кон неуспех на контрола на мочниот меур во текот на ноќта, и се наоѓаат на хромозомот 8, 12 и 13. 

  Децата почнуваат да го контролираат мочниот меур во различни возрасти. Дури 15 проценти на пет годишна возраст и 10 отсто шестгодишни деца во светот се уште мократ во креветот и иако тоа ретко се зборува, дури и 1-2 проценти на 14-годишна возраст, и постарите, се соочуваат со овој проблем. Ваквото генетичко уредување е важно да се разбере од  родителите за да можат полесно да комуницираат со своите деца. На овој начин, детето може да се разбере дека не е само во фактот дека мокрењето е негова вина и дека овој период, на крајот,  ќе помине.