Морковот го зајакнува имунитетот
Свежиот морков е една од најздравите намирници, била задолжителна во исхраната и медицината на античките народи, а особено е ценет во медитеранското поднебје. Може да се подготви на различни начини, да се вари, да се пече, на скара, да се јаде сирова во салата …
Ги чува очите, ја поправа крвната слика
Има малку калории, па затоа се препорачува на луѓе кои држат диета, богат е со витамини А, Ц и К и одличен извор на целулоза и природни шеќери. Познато е дека овој зеленчук има корисен ефект врз очите, што е научно докажано, а освен тоа го зајакнува и имунитетот, го штити срцето и крвните садови, го намалува крвниот притисок и нивото на лошиот холестерол.
Се препорачува за анемични лица, а го потикнува и чистењето на организмот, бидејќи е моќен диуретик.
Свеж е најздрав
Најздраво е да се јаде сиров рендан морков, зачинети со сол, сок од лимон и вкусни зачини, како што се копар, босилек, магдонос, нане, мајчина душица, риган, морско оревче, ѓумбир, кари …
Морков за сончање
Морковот е богат со бета каротен и ја штити кожата од штетните УВ зраци и овозможува прекрасен тен, и затоа е неопходно да се јаде колку што е можно во различни комбинации. Еве го нашиот предлог.
Ако сакате брзо да потемните и да добите убав чоколаден тен, јадете почесто морков, советуваат нутриционистите. Таа е богата со бета каротен и ја штити кожата од штетните УВ зрачење.
Ќе знаете дека морковот е свеж ако коренот е цврст и мазен ,а бојата силно портокалва. Ако не го користите веднаш, пред да се стави во фрижидер, исечете го врвот и ставете ги во пластична кеса. Немој да ги држите во близина на јаболка, круши и компири, бидејќи може да стане горчлив.