ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Музикалност, склоност кон штедење или фобија, се една од работите за кои науката докажала дека се наследуваат.
  Музикалноста

  Музикалност, склоност кон штедење или фобија, се една од работите за кои науката докажала дека се наследуваат.

  Музикалноста, склоноста кон штедење, фобија, се една од работите за кои науката докажала дека се наследуваат.

  ДНК содржи многу повеќе информации од тоа што можеме да си замислиме.
  Секој човек, па дури и еднаш во животот слушнале нешто од типот на “ги имаш очите на мајка ти, но ликот на татко ти”, “ист си како дедо ти”. Од друга страна, ретко ќе слушнете некој да каже, “имам агорафобија, како мојот прадедо”. Од што зависи кои особини ќе преовладуваа во нашата ДНК и дали можеме да ги менуваме, ова е прашање што долго време ги мачело генетичарите. Се до денес.
  Иако научниците сеуште не можат да дадат јасен одговор за прашањето што најмногу влијае на карактерот на луѓето-околината, гените или воспитувањето, многу студии покажале дека не се наследува само изгледот туку и некои спомени како што се фобиите. Освен фобија постојат многу други особини кои се наследуваат и истите не е возможно да се променат.
  Гените играат голема улога кога станува збор и за музикалноста. Направено е истражување на идентични близнаци кое покажало дека едно од нив со многу помал труд можело да постигне повисоки резултатите во пеењето отколку неговиот брат, каде се потврдува фактот дека сепак едниот од нив има превземено поголеми гени за музиката одколку другиот, независно што се идентични близнаци. Генетиката е нешто што не може да се промени, велат научниците.