ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Најнови вести за родителите: Инстаграм забранет за помладите од 13 години
  Најнови вести за родителите: Инстаграм забранет за помладите од 13 години

  Најнови вести за родителите: Инстаграм забранет за помладите од 13 години

  Како би се спречила употребата на друштвените мрежи меѓу најмладите, компанијата воведе нови мерки за безбедност.

  Компанијата наведе дека целта на новите мерки е побезбедно опкружување за најмладите, а датата на раѓање нема да биде видлива за другите корисници. Подоцна Инстаграм ќе почне и да користи податоци за годините како на најмладите корисници би им понудил едукација за подесувањата и новите контроли за приватност.

  Во случај корисниците да ги поврзале своите Фејсбук и Инстаграм профили, внесувањето на датумот на раѓање во интерните бази ќе се направи автоматски. Младите не можат да отворат ни профили на Фејсбук ако имаат помалку од 13 години.

  Исто така, најавено е дека директните пораки на Инстаграм ќе можат да се разменуваат само со профили кои меѓусебни се пратат.

  Иако Инстаграм и порано забрануваше регистрација на корисници помлади од 13 години, не понуди никакви начини за проверка на нивните години.

  Се поставува прашањето колку новите правила ќе влијаат на вкупниот број на корисници, затоа што Инстаграм не даде објаснување што ќе се случи со веќе постоечките малолетни корисници, со оглед на тоа дека модераторите на таа друштвена мрежа веќе од минатата година добија дозвола да ги укинуваат профилите за кои се сомневаат дека се малолетнички.

  Портал Дигитал Трендс објави дека Инстаграм тестира нови ограничувања кои би спречиле рекламирање на одредени производи на малолетниците.

  Инстаграм на средина од тековната година достигна бројка од милијарда корисници.