Највкусен прилог на секое јадење: Кремаст карбонара компир
Во продолжение на овој текст ви претставуваме рецепт за карбонара компир кој децата ќе го обожаваат.
Потребно ви е:
5-6 компири
200 гр. шунка или сланина
30 мл. масло
Една лажичка мајчина душичка
Карбонара сос (готов или домашен)
30 мл. свежо млеко
70 гр. рендан кашкавал
Припрема:
Компирот излупете го и исечете го на кругови. Редете го во сад за печење заедно со ситно исецкана шунка. Прелијте со масло и со малку вода, покријте со фолија и печете на 200 степени околу 40 минути.
За тоа време изматете го прашакот за сос заедно со млекото или направете домашен од павлака, јајца и пармезан. Кога ќе ја отстраните фолијата од садот, прелијте го компирот со сос и вратете го во рерна на 5 минути.
После тоа извадете го и посипете го со рендан кашкавал, па пак вратете го во рерна додека кашкавалот не се запече.
На здравје!