Не ги посолувајте бебешките каши !
Додека детето не го знае вкусот на солта, нема да му недостига тој вкус. Затоа кашичките пред првата година не треба да ги посолувате. Со тоа ги чувате бубрезите на детето.
Во првата година, се формира детскиот вкус и секогаш се вклучува прашањето за додавање на сол. Без сол, не можеме, бидејќи тоа е важно за функционирањето на телото, на пример, за производство на желудочна киселина. Но, прекумерната количина сол од друга страна е штетна за телото. Тоа го зголемува крвниот притисок и ги оптоварува бубрезите кои се уште не се созреани. Затоа солете ја храната на бебето по првата година од животот на детето и внимателно и во мали количини.
Како да ја солите храната контролирано? Растворете ја солта во вода!
Честопати велат, ставете сол на врвот на ножот, но постојат различни ножеви и разни согледувања за тоа колкав е внесот. Затоа, супата или кашата солете ја со сол потопена во вода.
За подготовка на оваа течност, земете 25 g сол и 100 ml вода. Гответе и варете на лесен оган 10 минути.
Додадете вода колку што испарило, проварете и прецедете. Дозирајте на пример во 3 ml кашеста маса или супа, ставете половина кафена лажичка од растворот.