ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Практични Мајки   >  Ние ја креираме сликата која децата ја имаат за себе
  Ние ја креираме сликата која децата ја имаат за себе

  Ние ја креираме сликата која децата ја имаат за себе

  Ние ја креираме сликата која децата ја имаат за себе

  Лошите работи најчесто се случуваат тивко. Од нив настануваат модринки или пак гребаници.
  Љубомората ја има во сите семејства, и во оние кои се полни со љубов, внимание и грижа. Таа “управува” со однесувањето што ги наведува децата да се чувствуваат лошо затоа што нешто сакале, почувствувале. Говори за тоа што што во суштина детето направило а што не направило и го довело до тоа да детето бега од своите потенцијали наместо да ги развива.
  Проблемите кои настануваат кога постои љубомора
  – Не го поттикнува детето да реагира на основа на своите внатрешни вредности и знаења. Љубомората ја убива способноста на детето да реагира на основа на сопственото мислење и наместо тоа, развива желба да стои на страна со цел да избегне проблеми.На тој начин се уназадува. Тие веројатно ќе направат нешто што се смета за исправно, но внатре во себе нема да разберат зошто тоа го направиле или пак нема да го направат искрено или пак да сочуствуваат со ситуацијата. Со ова се креираат попустливи деца кои во иднина ќе се однесуваат на начин што ќе ги избегнуваат потенцијално непријатните ситуации. Со овие постапки тие наместо да го зајакнуваат својот карактер, тие попречуваат во тоа во иднина да бидат способни да креираат став или да реагираат по внатрешни вредности и сопствено мислење. Кога децата ќе почувствуваат срам, фокусирајте се на тоа какви се не на тоа што направиле.
  – -Не ги учи децата на емпатија
  Емпатијата е исклучително битен дел за да се развие здрав однос и емоционална интелегенција. Тоа бара детето да облече “туѓи кондури”, да гледа околу севе и да примети што другите луѓе доживуваат. Истражувањата покажале дека децата кои чувствствуваат срам имаат помалку сочуство со останатите.
  – Поттикнува друштвено деприфатливо однесување
  Срамежливоста поттикнува детето да се чувствува мало и немоќно. Недостатокот на храброст е грозно чувство и некои деца овој недостаток го надоместуваат на тој начин што наоѓа начин да најде некој повеќе ранлив и некој кој може да го надвладее.
  – Поттикнува лажење и креирање на тајни
  Децата како и сите ние, имаат инстикт да се заштитат себеси. Доколку вистината во секунда би довела до сериозност, тоа е доволна причина да ја земат по секоја цена. Ако сакаме да бидеме искрени, мора да им се покаже дека безбедни доколку ја говорат вистината.