Овесни срца-посни и без глутен
Потребно е:
Суви состојки: 3 чаши овес (околу 250 g), 3/2 чаша кафеав шеќер (200 g), 1/2 лажичка сода бикарбона, 1/2 лажичка сол
Влажни состојки: 1/2 чаша кокосово масло, 1/4 чаша природен сок од јаболко (без додаден шеќер), ванилин шеќер или арома од ванила.
Подготовка:
Уклучете ја рерната на 180 степени.Сите суви состојки ставете ги во блендер и смелете ги на најсито. Не ситно како брашно, но да биде фино.
Додајте ги влажните состојки во блендер и миксајте додека се добро не се соедини. Извадете ја смесата од блендерот и со раце формирајте тесто. Изладете го тестото ако е премногу меко, ставете го 20 до 30 минути во фрижидерот за да се затегнете.
Размесете го, ако се лепи, ставете го на хартијата за печење, и вадете срца со калап или други форми според вашите желби. Можете да го попрскате срцата со цимет пред да ги печете . Ставете хартијата за печење на плех, а потоа печете околу 15 минути.
Ако сакате можете да декорирате со смеса од околу 80 гр чоколада, 1 лажица кокосово масло и 1 лажица засладувач.