ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

    • Нема производи во кошничката.
    a
      >  Здрава исхрана   >  Овошје кое не здебелува а го успорува стареењето
    Овошје кое не здебелува а го успорува стареењето

    Овошје кое не здебелува а го успорува стареењето

    Урмата не здебелува а го успорува стареењето

    Ова овошје е ризница на корисни материи кои позитивно влијаат на здравјето на една жена.
    Урмата поседува единствени лековити својства кои имаат благотворно дејство кое влијае врз емоционално здравје.
    Урмата, содржи чудотворни аминокиселини.
    Плодовите на урмите содржат 23 врсти на аминокиселни – оваа количина не е пронајдена во други плодови. Урмата ја имаа најважната аминокиселина триптофана, која спречува стареење на телото. Оваа аминокиселина е неопходна за добра работа на мозокот и одржување на психата во нормала. Според тоа, урмата мора да ја конзумираат луѓето кои патат од чест стрес и депресија.

    urma

    Витамини и минерали
    Урмите се ризници од корисни супстанци како што се бакар, цинк, магнезиум, калиум, манган, фосфор, натриум, протеин, витамин А, А1, Ц, Б, пантоненска киселина.

    Го подобрување варењето на храната
    Поради големиот ефект за прочистување, ово овошје е исклучително корисно за варење. Евективно делува во слушаи на констипација.

    Не здебелува
    Со оглед на тоа дека урмите се слатки, многу мислат дека се многу богати со калории, така што ги избегнуваат и ги заменуваат со други јаглени хидрати. Но, нутриционистите тврдат дека тие содржат помалку калории од традиционалните житарки, вклучително и овесните каши, хељда, ориз.Интересно е дека многу нутриционисти ја препорачуваат урмата како здрава и мнгу корисна алтернатива за слатките работи. Калориски содржи 274 Kcal na 100 gr.

    Корисна и кај трудниците
    Урмата се препорачува на жените пред и после породувањето, бидејќи во составот овие плодови постојат супстанци кои допринесуваат брза и безболна контракција во текот на породувањето. Исто така употребата на ова овошје помага и во намалување на крварењето по породувањето, го минимизира ризикот од губење на плод и помага во вкупното закрепнување на женското тело.