Паштета од леблебија
Домашните паштети се права ризница на витамини и други бројни корисни работи за детскиот организам. Паштетата од леблебија можете брзо и лесно да ја направите. Леблебијата претставува супер замена за месо, богата е со билни влакна кои го подобруваат варењето, а воедно го штити срцето, ги зајакнува коските и обезбедува доволно количина на железо во организмот.
Потребно е:
1 шолја сварена леблебија (250мл)
1 чешне бел лук
3-4 лажици маслиново масло
½ лажици сецкан магдонос (ако користите свеж, 2.3 гранчиња)
Сол и бибер по вкус
Вода, ако е потребо (најдобро да ја користите истата од варената леблебија)
Припрема:
Сите состојќи ставете ги во блендер и блендајте ги додека не се добие конпактна маса. Доколку семсата е премногу густа, додадете малку вода најдобро од варената леблебија. Спремната паштета можете да ја чувате неколку дена во затворена тегла и во фрижидер!
Готвење на леблебија : потопете ја сировата леблебија во вода, нека отстои преку ноќ (12-15) часа. Што подолго стои потопена леблебијата, времето на готвење ќе биде пократко. Откако леблебијата ќе отстои во текот на ноќта или денот, префрлете ја во сад (тенџере) и додадете и уште малку вода и варетеја околу 1.5-2 саати.