ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

    • Нема производи во кошничката.
    a
      >  Здрава исхрана   >  Паштета од леблебија
    Паштета од леблебија

    Паштета од леблебија

    Домашните паштети се вистинско богатство на витамини и многу други корисни работи за телото на детето. Паштетата од леблебија може да се направи брзо и лесно, а оваа житарица претставува одлична замена за месо, богата со растителни влакна кои го стимулираат варењето на храната, но исто така го штити срцето, го зајакнува коските и обезбедува доволно количество на железо во телото.

    Потребни:

    • 1 чаша сварена леблебија (250 ml) *

    • 1 чешле лук

    • 3-4 лажици маслиново масло

    • 1/2 кафени лажички сецкан магдонос (ако користите свеж, 2-3 гранчиња)

    • сол и бибер по вкус

    • вода, доколку е потребно (по можност од готвењето на леблебијата)

     

    ПОДГОТОВКА:

    Ставете ги сите состојки во сецко или блендер и блиндирајте додека не добиете компактна маса. Ако мешавината е премногу густа, додадете малку од водата во која се готвела леблебијата. Можете да ја чувате вашата подготвена паштета неколку дена во затворена тегла во фрижидер!

     

    * Готвење на леблебијата: потопете ја суровата леблебија во вода и се остава да отстои преку ноќ (12-15 часа). Колку подолго е потопена, времето за готвење ќе биде пократко. Откако ќе одстои, ставете ја леблебијата во тенџере, додадете вода и се вари 1.5 – 2 часа.