ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Пејте им приспивни песни на децата
  Пејте им приспивни песни на децата

  Пејте им приспивни песни на децата

  Зошто се важни приспивните песни?

   

  Бидејќи слухот е едно од најразвиените сетила на новороденчето, децата мора да се навикнат на музика од раѓање. Во некои породилни болници во Англија, на предвреме родените бебиња им се пуштаат мелодиите од Брамс и Моцарт, а позитивните ефекти за развојот на децата се воодушевувачки.

   

  Генерациите на здрави и среќни луѓе пораснаа со милите звуци на пеење на мајката додека го држи бебето во рацете.

   

  Приспивни песни за добро здравје

  Нашата должност е да им обезбедиме на децата здрав здрав сон и добри дневни навики. Со помош на спиење, тие ќе се развиваат здраво, среќно и енергично. Децата треба повеќе да спијат од возрасните. Повеќето деца на возраст помеѓу три и шест месеци имаат редовни дневни ритми на спиење.

   

  Приспивните песни се врската помеѓу мајките и децата, и тие го поврзуваат тоа со времето поминато во утробата (кога го чуле гласот на мајката и уживале во лесна лулка во плодовата вода). Мајката може да почне да пее приспивни песни,уште за време на бременоста, а на бебето ќе му биде познат гласот, бидејќи тие веќе го слушнале додека биле во стомакот.

   

  Пуштање на музика од вашиот телефон или диск не е добра замена. Исто така, не е добра идеја да мајката го сними нејзиниот глас и да се пушта кога она е отсутна. Оваа порака што бебето ја добива е лоша бидејќи му испраќа порака дека мама не е секогаш таму и тоа не се чувствува безбедно. При пеењето приспивни песни, не е само песната важна, туку мирисот на мајката, допирот, топлината на нејзиното тело и познатиот поглед.

   

  Најважниот период за пеење приспивни песни е првата година од животот на детето. До моментот кога детето не почне само да се успива, бидејќи нежноста и љубовта што ја добива е од клучно значење во формирањето на неговата самодоверба.

   

  Најлошото нешто што можете да направите е да престанете да му пеете на детето , кажувајќи му дека е големо, во време на големи пресвртници живот – преселба, почеток во градинка, добивање на брат или сестра, развод на родителите,  преселба во нова соба. Особено кога станува збор за доаѓањето на новиот член на семејството. Детето ќе се чувствува отфрлено и запоставено. А со приспивните песни се чувствуваат безбедно.